Osmoza inversa si ultrafiltrare
In tabelul de mai sus puteti vizualiza etapele filtrarii apei. In rubrica " Procesul de separare " se pot vizualiza stadiile de filtrare iar deasupra, particolele care sunt eliminate in cadrul fiecarei etape.
OSMOZA INVERSA
Se vizualizeaza in mod clar ca osmoza inversa, ca procedeu de filtrare, genereaza apa cu puritate apropiata de cea a apei distilate. Efectiv numai molecula de apa trece prin porii membranei osmotice.
Din acest motiv am ales ca standard, echiparea sistemelor cu osmoza inversa cu cartusul TT de remineralizare.
Osmoza, ca definitie, este:
Trecere a unui solvent printr-o membrană semipermeabilă, care separă două soluții de compoziții sau concentrații diferite; se produce de la o soluție mai diluată spre cea mai concentrată (până la echilibrarea presiunilor osmotice). Fenomenul a fost descoperit de abatele J.A. Nollet (1748) și studiat, în sec. 19, de K. Vierozdt, care a introdus termenul în circuitul stiintific ( DEX)
In urma cu mai bine de 40 de ani, specialistii NASA au pus la punct un procedeu prin care transformau in apa potabila toate substantele care contineau apa, de la bordul navelor spatiale, in scopul de a usura greutatea navei in ceea ce priveste necesarul de apa potabila. Este vorba despre o membrana artificiala, asemanatoare cu membranele celulare, care lasa sa treaca prin porii ei numai moleculele de apa pura, sub influenta presiunii aplicate fluidului care contine apa. Procedeul a fost numit Reversis Osmose – Osmoza Inversa.
Filtrele de apa care au la baza sistemul RO ( Osmoza Inversa ) utilizeaza o pompa de presiune care forteaza apa necesar a fi filtrata sa treaca prin membrana osmotica. Astfel apa din solutia concentrata ( continand impuritati, resturi organice, saruri ionice dizolvate, etc ) trece dincolo de membrana, in stare pura. Pentru a prelungi durata de viata a membranei, se utilizeaza inainte de filtrarea osmotica, o serie de filtre care retin gradual impuritatile.
Apa pura rezultata in urma osmozei este improprie consumului. In scopul aducerii apei la calitatile optime de potabilitate, se utilizeaza o serie de alte filtre ( procedeu denumit Posfiltrare ) care reintroduc in apa pura, sarurile minerale indispensabile organismului. Rezultatul este o apa perfect potabila, cu calitate controlata, optim spre a fi consumata. Rata de conversie este de aproximativ 1/3 sau 1/4, deci la un litru de apa purificata se utilizeaza, pentru obtinerea lui, 3-4 litri apa.
Procedeul realizandu-se la scara redusa, este foarte usor de urmarit si controlat. Sistemele noastre cu Osmoza Inversa sunt gandite sa ofere consumatorului o apa potabila de calitate controlata.
Astfel, sistemul AquaFelix are inclus in carcasa care protejeaza micro-computerul un display LCD care afiseaza valoarea TDS ( in ppM- parti pe milion ) a apei oferite spre consum.
Atat timp cat valoarea se incadreaza in plaja de 0,5 – 150 totul este In regula. In momentul in care valoarea maxima ( 150 ) ppM este depasita, este necesara schimbarea filtrelor.
Am prevazut sistemul cu carcasa transparenta pentru cartusul de filtrare PP, pentru a putea supraveghea si optic starea de colmatare a acestuia.
ULTRAFILTRAREA
Este un procedeu asemanator cu osmoza inversa, in sensul ca se utilizeaza o membrana semipermeabila ca mediu de ultrafiltrare. Deosebirea consta in faptul ca nu mai este necesara o presiune exterioara suplimentara ca la Osmoza Inversa, presiunea apei din retea fiind suficienta. Precizia de filtrare este suficienta pentru a asigura o apa cu calitati de potabilitate adecvate, in anumite conditii. In tabelul de mai sus puteti vizualiza ce particule trec de stadiul de ultrafiltrare. Pesticidele, ierbicidele, solutiile saline. Recomandam utilizarea acestui sistem in zonele in care nu este susceptibila aparitia acestor compusi in apa potabila.
In functie de tabelul de mai sus, puteti sa va compuneti singuri filtrul de apa pe care-l doriti.
In Categoria consumabile gasiti tot ce aveti nevoie pentru aceasta.