Despre apa alcalina
APA ALCALINA
Apa alcalina este cel mai la indemana oxidant natural.
Avand in vedere modul de prelucrare a produselor primare pentru transformarea lor in alimente, precum si mediul poluat in care traim, in organismul nostru se acumuleaza aciditate in exces.
Nutrientii din hrana preparata pe care o ingeram sunt oxidati cu ajutorul oxigenului continut in celule, pentru a produce energia de care avem nevoie. Datorita tulburarilor de metabolism, arderile pot fi deficitare, caz in care o parte din nutrienti se transforma in reziduuri acide.
Organismul reactioneaza la aceste acumulari, incercand sa le elimine prin intermediul functiilor excretorii. Surplusul de reziduuri, care depaseste capacitatile de eliminare ale organismului, se stocheaza in tesuturile adipoase si in vasele sangvine.
Se pare ca aciditatea crescuta a organismului, acumularea reziduurilor acide, stu la originea celor mai multe boli.
Sursele principale de reziduuri acide sunt:
- Arderea incompleta a carbohidratilor ( cand cantitatea de zahar, paste fainoase, paine ingerate depasesc capacitatea de digestie a organismului);
- Consumul in exces de carne si derivate din carne are ca rezultat cresterea cantitatii de acid uric si amoniac;
- Bauturile carbonatate si energizantele aduc in organism exces de acid fosforic;
- Galbenusul de ou consumat in exces creste cantitatea de acid sulfuric;
Toate acestea sunt nocive, dar acizii sulfuric si fosforic sunt otravitori si trebuiesc neutralizati. Daca nu aducem un aport substantial de elemente alcaline, organismul nostru este nevoit sa consume calciul din oase, pentru a neutraliza acesti acizi, transformandu-i in fosfati, sulfati si urati. Consumul calciului din oase duce la aparitia osteoporozei.
Reziduurile acide prezente in sange duc la cresterea vascozitatii acestuia si, implicit, la blocarea capilarelor, rezultand pe langa hipertensiune arteriala si deficitul de vascularizare a anumitor zone din organele afectate.
Cateva concluzii legate de cele de mai sus:
- Reziduurile acide sunt total nocive organismului;
- Odata cu aparitia hiperaciditatii incepe sa apara si obezitatea si celulita;
- Celulele sanatoase au pH neutru sau alcalin;
O actiune pe care o desfasuram zilnic poate sa constituie cel mai bun exemplu:
- Cand pe maini se acumuleaza grasimi ca rezultat al prepararii carnii, pentru indepartarea acestora , folosim sapunul. Toata lumea stie ca substantele constituente ale sapunului sunt alcaline. Grasimea este acida iar sapunul alcalin. Reactia duce la neutralizarea aciditatii si indepartarea grasimilor.
Acelasi lucru se intampla prin ingerarea apei alcaline. Aceasta este incarcata negativ, continand OH- care interactioneaza cu acizii.
Apa alcalina - nu este un nutrient sau un medicament dar are capacitatea de a neutraliza si lichefia deseurile acide spre a putea fi eliminate din organism, rebalansand alcalinitatea acestuia.
Apa alcalina are efecte ioxidante – este incarcata negativ si contine ioni de OH- deci protejeaza celulele impotriva efectelor daunatoare ale radicalilor liberi.
Radicalii liberi sunt molecule cu un numar impar de electroni, electronul liber tinde sa se lege de un alt electron. Radicalii liberi atrag electroni din celulelele apropiate, se creaza astfel noi radicali liberi si din aceasta cauza, structura peretilor celulari se distruge. Deteriorarea celulelor de catre radicalii liberi este cauza principala a imbatrinirii.
Cele mai importante surse din care provin radicalii liberi sunt aerul pe care il respiram si apa pe care o bem.
Cum se prepara apa alcalina:
- Prin electroliza directa. Aceasta are loc intr-o camera de electroliza special conceputa in care se pot separa solutiile catodice si anodice. La catod se obtine apa alcalina iar la anod, apa acida.
- Aparatul casnic care realizeaza aceste operatii se numeste Ionizator.
- Apa alcalina pe care o realizeaza poate avea mai multe valori ale pH-ului ( 8,5/9/9,5 )
- Apa acida pe care o produce are valorile pH-ului de 6,5 si 6.
- Electrozii prin care se realizeaza acest proces sunt compusi din titan si platina pentru a nu se descompune sub efectul electrolizei.
- Apa distilata nu poate fi electrolizata deoarece are conductivitate electrica aproape nula, numai apa cu continut de minerale sub forma de ioni poate fi electrolizata cu randament optim.
- Valoarea pH-ului de 7-7,3 indica o solutie neutra.
- Sangele trebuie sa aiba pH-ul 7,35-7,45 pentru a fi considerat un sange sanatos.
Consumul apei alcaline:
- Apa alcalina poseda ioni de hidroxil in abundenta. Acestia neutralizeaza pe loc radicalii acizi prin donarea a cate unui electron, eliberand doua molecule de oxigen stabilizat. Oxigenul genereaza energie, cea mai sanatoasa forma de energie din sursa naturala, pentru organism. Evitam astfel necesarul de energie din surse artificiale ( zahar, cafeina, etc )
Tratament cu apa alcalina:
- Medicii japonezi ( precursorii utilizarii apei alcaline ca tratament intern ) indica urmatoarele afectiuni ce pot fi curate : artrita, dureri acute de cap, afectiuni ale aparatului circulator, afectiuni ORL, dereglari ale ciclului menstrual, aritmii, astm bronsic, boli ale organelor excretoare, gastrita, constipatie, hemoroizi, boli de ochi.
Cura efectiva:
- Dimineata, imediat dupa desteptare beti cca o jumatate de litru de apa alcalina pH 8,5 ( mediu) de preferinta la temperatura camerei sau usor incalzita. Spalati-va pe dinti dar nu mancati si beti nimic timp de 40-45 minute;
Serviti micul dejun si vedeti-va de treaba;
- Cu 45 de minute inainte de masa de pranz sau cina, beti jumatate de litru de apa alcalina pH 8,5 si nu mancati si nu beti nimic, doua ore dupa pranz sau cina.
- Este indicat ca aceasta cura sa devina un obicei, o rutina zilnica.
- Apa acida este un bun dezinfectant natural. Utilizati-o la spalatul pe fata, la spalatul legumelor, fructelor, carnii inainte de a fi consumate;
- Puteti sa va clatiti gura cu apa acida, dupa spalatul pe dinti dar nu o ingerati!
- Nu luati medicamente cu apa ionizata deoarece aceasta creste puterea de absorbtie a organismului cu cca 70% !
UN GHID PENTRU UTILIZAREA APEI ALCALINE
Nota de inceput:
Informatiile continute in acest articol sunt redate in scop pur informational. Nu ne propunem sa diagnosticam boli sau prescriem eventuale tratamente pentru acestea. Cititorii sunt invitati sa verifice ei insisi acuratetea celor redate in rapoarte, recomandari, comentarii , opinii si concluzii, inainte de a lua orice decizie bazata pe cele citite mai jos. Daca suferiti de vreuna din bolile enumerate mai jos, va rugam sa consultati medicul. Utilizarea apei alcaline ( sau ionizate ) a fost descoperita si dezvoltata in Japonia, in anii ’50. Printre altii, Dr. Hidemitsu Hayashi, medic cardiolog la spitalul din Kiowa a indicat apa alcalina ca posibila sursa de tratament si insanatosire a organismului. Mai tarziu cercetarile s-au focalizat pe potentialul oxidant al apei alcaline, studiile fiind finalizate de Prof. Sanetake Sirahata – Universitatea Kyushu, in colaborare cu Dr, Hayashi si Dr. Kawamura din Tokyo.
Apa alcalina se produce in urma procesului de electroliza al apei. Aceasta are loc intr-un spatiu denumit camera de electroliza, despartita in doua compartimente. Unul dintre ele contine electrodul pozitiv( anodul ) iar celalalt, electrodul negativ( catodul ). Sunt produse doua tipuri de apa simultan, apa alcalina ( ORP cu valoare ridicata ) si apa acida ( ORP cu valoare scazuta ). De asemenea este rearanjat continutul in minerale al apei, in functie de potentialul electric al acestora. Cand apa prefiltrata intra in camera electrolitica, catodul atrage mineralele cu incarcatura ( valenta ) pozitiva ( alcaline ), pe cand anodul atrage mineralele cu incarcatura ( valenta ) negativa ( acide ). Pe de alta parte, apa in sine, supusa procesului electrolizei, se descompune, la catod avand loc reductia ( rezultand OH si H ) iar la anod, oxidarea ( rezultand O si H ) In camera de electroliza, apa este supusa trecerii unui curent de joasa tensiune, proces care ” desparte” apa intrata in doua fluxuri: alcalin si acid. Tot procesul este controlat foarte atent de un “creier” care determina exact voltajul necesar ficarei trepte de alcalinitate setate de consumator. Alt fapt benefic este acela ca mieralele utile organismului sunt retinute in apa alcalina. Cel mai dedicat cercetator in acest domeniu, Prof. Syrahata de la Universitatea Kyushu – Japonia a demonstrat in 1997 ca potentilaul redox al apei alcaline are aceeasi valoare ca si antioxidantii cunoscuti in natura, cu rol benefic asupra detoxifierii organismului.
NECESITATEA SI BENEFICIILE HIDRATARII ORGANISMULUI
Un studiu efectuat timp de 6 ani si dat pub licitatii in luna mai a anului 2001 de publicatia “American Journal of Epidemiology” a pus in evidenta faptul ca: – Cei care consuma 5 sau mai multe pahare de apa pe zi au cu 41% sanse mai mici de a face atac de cord decat cei care consuma pana la 2 pahare de apa pe zi; – Consumand 5 sau mai multe pahare de apa pe zi, riscul aparitiei cancer ului la colon este redus cu 45%; – Consumul a peste 2 litri de apa pe zi reduce cu 79% riscul aparitiei cancerului la san; Este clar demonstrata necesitatea hidratarii zilnice a organismului. Este atat de simplu incat nu acordam suficienta importatnta acestui fapt. Este greu pentru creierul nostru sa realizeze cat de profunde si importatnte sunt efectele pe care le are simplul fapt de a bea apa suficienta in fiecare zi. Sa vedem mai departe cum poate sa ne schimbe modul de viata si mai ales calitatea acesteia cura cu apa alcalina.
CATA APA TREBUIE SA CONSUMAM ZILNIC ?
Raspunsul este 3 – 4 litri pe zi. Cam mult, dupa parerea unora dar nu este asa. Calculul oficial este urmatorul: un litru de apa pentru fiecare 18 Kg greutate corporala!
CARE SUNT BENEFICIILE REALE ALE HIDRATARII ?
Pastrand organismul ultrahidratat, consumand 3-4 litri de apa filtrata pe zi vom schimba radical in bine tonusul fizic si mental.
1. ENERGIE !
Deshidratarea cu numai 5% a organismului duce la pierderea a 25-30% din totalul energiei organismului. Cand suntem deshidratati, chiar in procent scazut, apar durerile de cap, gandim incetosat, apare oboseala in minte si corp, nu mai functionam cu potential maxim. Apa este necesara pentru majoritatea functiilor metabolice deci este vital sa fim hidratati Oboseala este si o problema de hidratare. Daca va simtiti obositi, incercati sa beti cel putin doi litri de apa si vedeti cum va veti simti in urmatoarele 90 de minute.
2. PIERDEREA IN GREUTATE !
Creierul nostru nu poate sa faca distinctia intre senzatiile de sete si foame. Ambele provin din acceasi sursa – un scazut nivel al energiei. Cand organismul are nevoie de energie, senzatiile de foame si sete sunt generate simultan iar raspunsul instinctiv este acela de a manca. Cu alte cuvinte, mancam chiar si atunci cand organismul cere apa! Pastrandu-ne corpul hidratat, separam senzatiile de foame si sete si astfel vom manca mult mai putin.
3. O PIELE CURATA SI NETEDA !
Daca veti incepe cura de hidratare zilnica, consumand 3-4 litri de apa zilnic veti constata ca pielea dumneavoastra va avea un aspect mult mai sanatos. Probleme cum sunt acneea, ridurile, eczemele, psoriazisul si altele, vor incepe sa dispara. Creierul nostru, in caz de deshidratare, mentine hidratarea optima pentru organele vitale, in detrimentul celor periferice, asa cum este pielea. Prin mentinerea hidratarii, asigurati celulelor o functionalitate efectiva si maxima pentru absorbtia nutrientilor, producerea si circulatia celulelor sangvine, ajutati la eliminarea toxinelor.
4. ALCALINITATEA SI ECHILIBRUL pH-ului !
Atunci cand beti o apa de calitate, filtrata, cu o valoare a pH-ului stabilita la 8,5+ veti simti o revigorare generala, in tot organismul. Corpul nostru are pH alcalin, mentinut la valoarea de 7,365, la nivel celular, in special sangele are aceasta valoare de pH. Cand adaugam prin mancare si bautura prea multe produse acidifiante ( bauturi carbogazoase, zaharuri, dulciuri, paine, pizza, chipsuri, alcool, paste, sosuri condimentate, fast-food, etc. ) ne punem organismul in situatia de a mentine pH-ul la nivelul 7,365. Hidratand organismul cu apa cu un pH mai ridicat, ajutam direct la mentinerea valorii pH-ului, usuram eliminarea toxinelor acide, crescand astfel energia si vitalitatea. O valoare crescuta a greutatii corporale este de asemenea legata de aciditatea organismului. Cand va hidratati si alcalinizati corpul veti observa cum greutatea incepe sa scada. 4 litri de apa alcalina zilnic fac minuni in ceea ce priveste pierderea de greutate!
5. PROCESUL DE IMBATRANIRE INCETINESTE.
Printre cauzele imbatranirii premature sunt atat aciditatea crescuta a organismului cat si o proasta hidratare a acestuia. Acumularea si mentinerea toxinelor acide in organism, duc la o imbatranire prematura. Antioxidantii sunt adesea pomeniti in curele de mentinere a tonusului tineresc al organismului, deoarece ajuta la detoxifiere . Consumand apa alcalina, puternic si natural antioxidanta, nu faceti altceva decat sa mentineti sanatos un organism care-si incetineste procesul de imbatranire.