Cosul Tau
Niciun produs
 
 
Producători
 
Taguri
ERRO - FLASH ou JAVASCRIPT DESABILITADO!
 

 

ORP - ce inseamna ?!

 

Ce este mai exact ORP

Denumit si Potential Redox, ORP (  Oxidation Reduction Potential ) este o valoare masurata in milivolti a carei marime indica daca o solutie este oxidanta sau reducatoare ( deoxidanta )

Daca aceasta valoare este pozitiva (+) solutia are proprietati oxidante. Valoarea negativa (-) indica o solutie deoxidanta ( reducatoare ).

Termenul a fost utilizat pentru prima data de chimisti, in secolul XVIII. Atunci  Oxidant insemna ca se combina cu Oxigenul. Pe atunci era un concept destul de radical.Dupa 200 de ani, confuzia in legatura cu natura materiei a disparut datorita catorva chimisti curajosi care au dovedit de exemplu ca focul nu implica eliberarea unor substante misterioase ci, mai degraba, o combinare accelerata cu oxigenul, rezultatul fiind arderea.

Cand chimistii folosit pentru prima dată termenul în secolul al 18-lea, cuvântul "oxidare" însemna, "pentru a combina cu oxigenul." Pe atunci, era un concept destul de radicală. Până la aproximativ 200 de ani în urmă, oamenii au fost foarte confuzi cu privire la natura materiei. A fost nevoie de cativa chimisti, destul de curajoşi pentru a dovedi, de exemplu, că focul nu implica eliberarea unor substanţe necunoscut, misterios, ci mai degrabă a avut loc atunci când oxigen combinat rapid cu lucruri fiind arse.

Putem observa reactii de oxidare in viata noastra de zi cu zi. Procesul se produce cu viteze diferite, de la caz la caz. O bucata de fier care rugineste, o felie de mar care-si schimba culoarea sunt exemple de oxidare cu viteza mica. Privind o flacara deschisa, suntem martorii unui proces accelerat de oxidare. Acum cunoastem ca procesul de oxidare implica un schimb de electroni intre doi atomi. Atomul care cedeaza electrooni in timpul procesului este “oxidat”. Cel care castiga electroni este supus “reducerii”. Prin acceptarea de electroni, isi modifica sarcina electrica si devine “flamand” de noi electroni.

Stim de asemenea ca materia se schimba, nu se distruge. Structura initiala poate fi alterata prin modificarea energiei continute dar nu pot fi eliminate “bazxele” care fac materia sa fie ceea ce este.

Elemetele chimice cum sunt Clorul, Bromul, Ozonul sunt oxidanti. Ei au abilitatea de a “fura” electroni de la alte substante. Acest lucru ii constituie ca elemente bune de utilizat in sanitarizarea apei deoarece altereaza chimic elementele care dauneaza calitatii de potabilitate a apei. In urma acestui  proces de oxidare rezulta si substante chimice inofensive.

Desigur, in procesul oxidarii toti oxidantii sunt redusi, pierazndu-si abilitatea de a oxida in continuare.  Se pot combina in continuare cu alte substante din apa. Pentru a desavarsi procesul de sanitarizare al apei, trebuie sa ne asiguram ca avem o cantitate suficienta de oxidanti in accea apa.

Dar cat de mult inseamna “suficient”? Aici intervine in discutie termenul de “potential”.

Potential este un cuvant care se refera la capacitatea de a face ceva. Auzim de multe ori in sport ca, la inceputul meciului, un jucator are un mare potential, cu toate ca el inca n-a facut nimic dar este cunoscut ca avand abiltatea de a face ceva.

Energia potentiala este acel tip de energie care este stocata si gata de pus la treaba. Ea inca nu este operativa dar noi stim ca se gaseste acolo cand avem nevoie sa o utilizam. Ca de exemplu, un balon plin cu aer sub presiune. Atata timp cat il pastram ca atare, presiunea din interior ramane o energie potentiala. Daca intepam balonul, aerul iese cu presiune si energia se transforma in energie cinetica, balonul este impins in sens opus.

In termeni electrici, energia potentiala se masoara in volti. Cand conectam un voltmetru la polii unei baterii, obtinem o valoare care ne indica faptul ca exista un exces de electroni la un pol, excesrezultat in urma unei reactii chimice si  care este gata a fi indreptat catre celalalt pol.

Cand utilizam termenul ORP, vorbim despre un potential electric masurat in volti. Masurand aceasta valoare noi citim de fapt un voltaj foarte mic generat de faptul ca un metal este introdus in apa, in prezenta agentilor de oxidoreducere. Valoarea ne indica, de fapt, capacitatea oxidantilor de a actiona impotriva contaminantilor din apa respectiva.

Ce inseamna oxidarea si reducerea in ceea ce priveste sanatatea noastra?

Consumul de hrana oxidata sau de apa oxidata afecteaza nefavorabil fluidele din corpul nostru. Mare parte din hrana si bauturile noastre sunt puternic oxidate, prezentandu-se  ca substante deposedate de electroni.

O dieta bazata pe vegetale  cultivate organic, bogate in ioni de hidrogen negativi, afecteaza fluidele corpului in mod favorabil.

In natura, valorile ORP ale diferitelor  tipuri de hrana si bauturi variaza foarte mult.  Este indicat sa consumam cat mai multe produse care au valoarea ORP negativa. Din nefericire, majoritatea hranei si a bauturilor consumate au valoarea ORP pozitiva, uneori chiar exagerat de mare.

Multi vor fi dezamagiti sa afle ca valorile pozitive cele mai mari ale ORP le au bauturile alcoolice, bauturile carbogazoase si carnea.

Prospetimea produselor consumate este iarasi foarte importanta.

De exemplu, o portocala proaspat stoarsa  are  aproximativ -100mv ORP pe cand sucul natural de portocale conservat are +200mv ORP.

Cum stabilim sau masuram valoarea ORP?

Exista un instrument: ORP-metrul

Acesta  este de fapt un milivoltmetru care masoara voltajul unui circuit constituit dintr-un electrod negativ din argint si un electrod pozitiv din platina, cufundati in aceeasi solutie.               

Electrodul de referinta este cel de argint care in prezenta unei solutii saline produce un curent slab, constant si stabil care este comparat cu curentul slab generat de electrodul de platina aflat in aceeasi solutie salina. Diferenta  dintre cele doua valori este citita de ORP metru.

Care sunt valorile ORP sanatoase:

Valorile cuprinse intre 0 si -800mV sunt cele care pot fi considerate ca binefacatoare sau nedaunatoare. Peste valoarea de -800mV, ORP-ul este considerat prea puternic pentru organismul uman deci nu este indicat a se consuma alimente sau bauturi cu valoarea ORP peste aceasta limita.

 


ANPC
Magazin bazat pe OpenCart
Magazinul Aqua Felix © 2023